DHA ne işe yarar?

DHA ne işe yarar? DHA ne ise yarar Full view

DHA ne işe yarar?

DHA NE İŞE YARAR?

(Dokozahekzaenoik Asit – DHA Ne İşe Yarar?)

İnsan beyni ağırlığına göre yaklaşık %60 oranında yağdan oluşmaktadır. Özellikle Omega-3 esansiyel yağlar beynin yapısal bütünlüğü ve performansı açısından en önemli yağlardır (1).  Bu Omega-3 esansiyel yağlar içerisinde Dokosaheksaenoik asit (DHA) hayatın tüm aşamalarında beyin ve onun performansı  için alabileceğiniz en önemli besin maddelerinden birisidir. DHA ne işe yarar? DHA optimal işlev gören bir beyin için gerekli olan temel besin maddesidir. DHA olmadan sağlıklı bir beyin yapısı kurmaya çalışmak, temeli iyi atılmamış bir bina yapımına benzetilebilir.

DHA  – Beynin En Önemli Yapıtaşı

Esansiyel yağ asitleri, vücudun sağlığı için ihtiyacı olan fakat vücut tarafından sentezlenemeyen yağ asitleridir. Bu yüzden esansiyel yağ asitleri gıda ile alınması gerekmektedir. Tüm esansiyel yağ asitleri içerisinde Omega3 beyinde en bol olan, beyin hücre zarlarının ve sinir hücrelerinin yapı taşlarıdır(2). Üç çeşit Omega3 bulunmaktadır. Bunlar bitkisel kaynaklı Alfa Linolenik Asit (ALA) ve balıklarda ve balık yağında bulunan hayvansal kaynaklı Eikozapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik Asit (DHA)’dır. Bunların içerisinde DHA beyin için tartışmasız en önemli olanıdır. DHA, kutuplara yakın derin okyanus balıklarında daha çok miktarda bulunmaktadır.

ALA, bitkisel kaynaklı bir Omega-3 çeşididir. ALA, kabuklu yemiş, keten tohumu ve deniz bitkilerinden elde edilebilir. Vücut ihtiyacı doğrultusunda ALA’yı beyin için en gerekli Omega3 yağ asidi olan DHA’ya çevirmeye çalışır. Ancak bu dönüştürme işlemi oldukça verimsizdir(3). Bitkilerde bulunan ALA’nın %0.5’inden daha azı beyninizin ihtiyaç duyduğu DHA’ya dönüştürülebilmektedir(4).

DHA (Dokozahekzaenoik Asit) Beyin İçin Ne İşe Yarar?

  • DHA, beyindeki omega-3 yağ asitlerinin% 97’sini oluşturmaktadır (2).
  • Beynin hafıza, dil, yaratıcılık, duygu ve dikkatin sorumlu olduğu bölüm olan serebral korteksin önemli bir yapısal bileşenidir.
  • Beyinde yeterli miktarda Omega-3 olmadığında beyin mevcut olan diğer yağları kullanır ve bu durum idealin altında bir beyin performansına yol açar.
  • Beyinde düşük seviyede DHA olması, daha küçük bir beyne yol açabilmektedir (4).
  • Beynin ana yapı taşlarından bir tanesi olmasının yanı sıra, DHA beynin hücre iletişiminde önemli rol oynar.
  • DHA normal beyin fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur. Faydalı etki için günde 250 mg DHA alınmalıdır.
REFERANSLAR
(1) – Chang CY, Ke DS, Chen JY.Essential fatty acids and human brain. 2009 Dec;18(4):231-41
(2) -James A Greenberg MD, Stacey J Bell DSc RD, Wendy Van Ausdal. Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy. Rev Obstet Gynecol 2008  Fall; 1(4): 162–169.
(3) – Gerster H.., Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)? Int J Vitam Nutr Res 1998;68(3):159-73.
(4) – Plourde M1, Cunnane SC. Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Appl Physiol Nutr Metab. 2007 Aug;32(4):619-34.
(5) – Mark Wheeler, Brain food: Study provides further confirmation that eating fish is good for you. SCIENCE + TECHNOLOGY. February 27, 2012

Yorumlar

Yazan Selim ECEMİŞ
error: Content is protected !!