Kapsül Balık Yağının Avantajları

Kapsül Balık Yağının Avantajları kapsul balik yagi Full view

Kapsül Balık Yağının Avantajları

Kapsül Balık Yağının Avantajları

Omega-3 yağ asitlerinden EPA ve DHA’nın vücutta birçok faydaları bulunmaktadır. EPA genellikle kalp sağlığı ile ilişkili, DHA ise genellike beyin ve göz sağlığı ve fonskiyonlarıyla ilişkilidir. Piyasada genellikle kapsül veya sıvı form olmak üzere 2 farklı formda Omega-3 takviyesi bulunmaktadır. Her iki formun birbirine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu makalede kapsül balık yağının avantajları ve dezavantajları konusu ele alınacaktır.

Kapsül Balık Yağı Avantajları
  • Balık tadını sevmeyen tüketiciler için kapsül balık yağının içimi kolaylaştırır Kapsül balık yağları kokusuz ve tatsız olduğundan dolayı kullananlar balık yağı tadını almazlar.
  • Kapsül balık yağları hava ile temasını engelleyen bir kapsül ile kaplıdır. Bu da kapsül balık yağının bozulma riskini en aza indirir. Ancak kapsül jelatini de şeffaf ve ışık geçirdiği için güneş görmeyen, kutunun kapağı kapalı, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
  • Kapsül balık yağlarında içilen kapsül sayısı artırılarak, hedeflenen dozun kabaca, bir kapsül değerinin katları şeklinde ayarlanabilir.
  • Kapsül balık yağlarının taşınması kolaydır. Diğer bir ifade ile taşıma esnasında sıvı balık yağlarında yaşanabilen sızdırma ve akma riski yoktur.
Kapsül Balık Yağı Dezavantajları
  • Kapsül balık yağlarınn içimi esnasında küçük çocukların boğazına takılabilir. Bu yüzden küçük çocuklar kapsül balık yağı içemeyebilir. Bu nedenden dolayı belli bir yaş altındaki çocuklara kapsül balık yağı önerilmez.
  • Büyük ebattaki kapsüller (1000mg veya 1200mg) yetişkinler dahil, kullanıcılar için yutulması zordur.
  • Kapsül balık yağları sıvı balık yağlarına oranla daha yavaş emilir.
  • Yüksek miktarda DHA ve EPA içeren Omega-3 almak isteyenler çok fazla miktarda kapsül balık yağı tüketmek zorunda kalabilirler. Bu da kutunun çabuk tükenmesine, fiyat/performans açısından verimsizlik yaratmasına sebep olabilmektedir.
  • Kapsül balık yağlarının jelatinden yapılan kalın bir dış çeperi bulunmaktadır. Bu jelatinin hacmine göre içerisine balık yağı doldurulabilmektedir. Bu jelatin kalın olduğundan dolayı sıvı balık yağına kıyasla içerisinde daha az miktarda Omega-3 (DHA ve EPA) yerleştirilebilmektedir.
  • Az bir oranda da olsa kimi tüketiciler jel kapsüle karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bunun yanında çoğu kapsüller domuzdan veya sığırden elde edilmektedir. Bu durum gıda hassasiyeti olan kullanıcılar için sorun yaratabilir.
  • Kapsülün içindeki balık yağı ağıza temas etmediği için kapsül bir balık yağının bayat veya bozulmuş olduğunu tadarak anlamak mümkün değildir.

Tüketici kapsül ve sıvı balık yağlarının avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirerek kararını vermelidir. Ancak tüketici, balık yağı formundan önce, öncelikle balık yağının saflığına, içerdiği DHA ve EPA oranlarına ve doğal balık yağı üretim formu olan “trigliserid” formunda olup olmadığına bakmalıdır.

Ayrıca sıvı balık yağlarının avantajlarını ve dezavantajlarını görmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

SIVI BALIK YAĞININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Yorumlar

Yazan Selim ECEMİŞ
error: Content is protected !!